Som en del af målet om at gøre Danmark grønnere vil landets største anlægsgartner og landskaber idverde Danmark hvert år øge biodiversiteten med 10 % på de arealer, virksomheden arbejder med. Den faglige viden og kompetencerne matcher ambitionerne – den biodiverse bakke på CopenHill vidner om, at målsætningen kan lade sig gøre.
For Morten Dohrmann Hansen, CEO i idverde Danmark, er biodiversitet og naturbaserede løsninger svaret på nogle af de klima- og miljøudfordringer, som vi står overfor:
”Både klimaet og naturen er under pres, alligevel findes nogle af løsningerne netop i naturen. Derfor har vi i idverde Danmark et stærkt fokus på, hvordan vi gennem skabelse af grønne landskaber og byrum bidrager til f.eks. øget CO2-binding, større mangfoldighed i plante- og insektliv samt øget trivsel. Som del af Europas største anlægsgartnerkoncern har vi både mandskabet og ekspertisen til at udarbejde innovative grønne løsninger, f.eks. grønne tage og vægge, grønne byrum på tagdæk og CO2-neutral grøn pleje”.
Natursymbioser kan opstå alle vegne – selv i 80 meters højde
For idverde Danmark er der næsten ingen begrænsninger for, hvor og hvordan der kan skabes mere biodiversitet. Det kan for eksempel være på toppen af et forbrændingscenter midt i København. CopenHill, der er tegnet af BIG, mens SLA har designet landskabet, fungerer både som forbrændingsanlæg, skibakke og rekreativt område, og så har det også sit helt eget velfungerende økosystem. Og Malmos, som er en del af idverde Danmark, har udført landskabet.
Undervejs i processen har der for Malmos været rig mulighed for at omsætte viden om både biodiversitet og plantevækst til praksis – og det har ikke altid været en nem opgave at løse. Planterne skal nemlig trives i både hårde vejrforhold, næringsfattig jord og med meget aktivitet fra besøgende – og samtidig danne rammerne for rigt dyreliv. Men de nøje udvalgte vilde, danske blomster og urter har levet op til forventningerne. Hele 60 nye plantearter er kommet til udefra og med dem flere fugle, insekter, bier og sommerfugle. Alt sammen peger på biodiversitet i trivsel.
100 hektar ny natur er en del af bidraget
Administrerende direktør i Malmos, Søren Jeppe Hansen, ser CopenHill som en god læring om biodiversitet: ”Vi er stolte af, at Malmos har været med på CopenHill, der netop har vundet den internationale pris ’Wold Building of the Year’. Det er innovativ arkitektur, der tænker miljø og biodiversitet med fra starten. Samtidig understreger det, hvordan man kan skabe et velfungerende økosystem gennem det rigtige valg af planter og blomster.”
CopenHill er dog kun ét af idverde Danmarks bidrag til biodiversitet: ”Vi synes, det kunne være interessant at finde ud af hvor meget natur, vi egentlig har skabt. En optælling viser, at vi i 2020 igennem vores to selskaber, Malmos og OKNygaard, har bidraget med intet mindre end 100 hektar helt ny natur. Det ser vi som et skridt i den rigtige retning mod et grønnere Danmark”, udtaler Morten Dohrmann Hansen.
Idverde Danmarks datterselskab OKNygaard afholder biodiversitetsworkshops og Master Class for kunder og samarbejdspartnere og tilbyder som noget nyt ”Den Grønne Vandring”, hvor OKNygaards rådgivere i samarbejde med kunden omlægger arealer til vilde, biodiverse områder.